Grensovergang België – Frankrijk

  Km stand: 14.732
  Tijd: 17.23 u
   
  Mmm, wat is het noorden van Frankrijk mooi! Karakteristieke plaatjes van eenvoudige dorpjes. Het rustige platteland in combinatie met de hoge, gewelddadig uitziende klippen. De voorbijtrekkende landschappen laten ons genieten van al haar schoon. Hoe poëtisch…Maar wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat we nu , bij de eerste dagen van onze reis, beseffen dat we niet de komende maanden, maar vanaf nu, de diversiteit in schoonheid van deze aardbol dagelijks mogen ervaren.
   
  Aanrader; als je deze route rijdt en je wilt ergens overnachten doe het dan in de dorpjes vóór Wimereux! Bijv. Wissant, erg lief.
   
20.40u Wij hebben de fout gemaakt door te rijden! In de veronderstelling dat we continu langs mooie dorpjes met lieve hotelletjes zouden rijden - niet - dus. Leermoment voor onszelf. Wanneer het rond zeven uur is en we zien een leuk plaatsje voor de overnachting, NIET doorrijden! De kans is aanwezig dat er niet snel leuke andere plaatsjes komen en je verplicht wordt steeds door te rijden. Niet bevorderlijk voor de stemming aan boord!
 

21.00u Hotel du Parc, Hardelot Plage is de eindbestemming van vandaag. Slechts 1 kamer is er nog. Wij nemen hem! Graag! Honger! ….Het blijkt een suite te zijn.

  Genieten van luxe en comfort zolang het (nog) kan is ons motto!
   
  Dag 3, donderdag 1 september 2005
  Kilometerstand begin: 14.485
  Kilometerstand eind: 14.858
  Aantal gereden km: 373
   
  10.56u Wij rijden weg van het hotel. Heerlijke nachtrust gehad, maar tegenvallende Salle de Bains. Moest tijdens haren wassen, haren crèmen, benen scheren en gezichtmaskers continu de vloer gaan dweilen vanwege een “lekkend bad”. Een suite met een lekkend bad?!?
   
  Via een smalle kustweg, de D940 , dalen wij verder af. We rijden door mooie plaatsjes als Port-en-Bessin en zijn op weg naar de stranden waar de geallieeerden op 6 juni 1944 zijn geland. Sword Beach, Juno Beach, Gold Beach, Omaha Beach and Utah Beach…de stranden waar het allemaal heeft plaatsgevonden.
  Bij Omaha Beach gaan we het strand op. Dit is het beruchte strand waar de Amerikanen enorme verliezen hebben opgelopen. Meer dan 3000 mannen/jongens zijn hier omgekomen tijdens D-Day. Wanneer we op het strand staan, flitsen de verschrikkelijke filmbeelden van ‘Saving private Ryan' door mijn hoofd. Mijn generatie heeft -gelukkig- archiefbeelden en speelfilms nodig om een voorstelling te kunnen maken. Ontzag, bewondering en dankbaarheid voor de moed van deze helden
  Bij het plaatsje Arromanches liggen nog overblijfselen van een kunstmatige haven.
 

De ‘haven' was gedeeltelijk in Engeland gebouwd, verscheept naar de kust van Arromanches en daar afgebouwd/verankerd. Zoals ik het nu omschrijf komt absoluut niet uit de verf hoe imposant en indrukwekkend deze prestatie was! Deze kunstmatige haven heeft een onmiskenbare rol gespeeld in de gigantische operatie die de bevrijding van Europa tot stand heeft gebracht.

   
  17.30u Bayeux. De eerste grotere stad bevrijd door de geallieerden. We stoppen bij een begraafplaats van de Engelsen.
 

20 -21-19 -30-18-21-21, leeftijden van jongens die zijn omgekomen. “My only son, I will always love you, Till we meet again”.

 

Met tranen in mijn ogen lopen we terug naar de auto. Diep onder de indruk.

  133.000 man landden er tijdens D-day. 133.000 man die hebben gevochten voor onze vrijheid, Britten, Canadezen en Amerikanen. Waren Peter en ik in staat geweest deze reis te maken wanneer zij er niet waren geweest?
   
  19.30u Terug in Arromanches. Deze keer doen we het goed! We zijn teruggereden naar het dorpje dat ons zo aansprak! Hotel la Marine is het deze nacht. We mogen, heel vriendelijk, onze auto achter het hotel neerzetten. Daar is een nauw steegje met zo mogelijk een nog nauwer ingangetje naar een heel klein binnenplaatsje. Monsieur Rens (bijnaam voor de auto) is dan breed, erg breed. Peter doet het stuurwerk en ik geef de aanwijzingen. Tip voor de bestuurder: Kijk naar degene die aanwijzingen geeft en Luister (!)
  Wanneer bestuurder en aanwijzer niet op elkaar zijn ingesteld: BOEM!
  Ons reservewiel raakt (hard!) het reservewiel van een zwarte Toyota. Wij hebben natuurlijk niks, maar het omhulsel van het andere reservewiel is gebarsten. Mmm, vervelend.
 

We maken er netjes melding van in het hotel. Complete paniek bij het hotelmeisje…..?!

  Zo groot is die deuk ook weer niet.
   
  20.30u Een heerlijk glas droge witte wijn. En ik weet al wat ik straks ga eten J . De meest heerlijk luxueuze schaal met zeebanket ooit!! Krab, kreeft, oesters, allerlei schelpdieren…feestje!!
 

22.30u Wat een fantastisch maal!!! Smullen, peuzelen, lekker met de handjes eten.

  Ik heb tijdens het diner een betoog gehouden voor het kroegleven!! Dat doen we te weinig. Het leven kan best wat smeuïger.
   
  22.45u Ik lig half te slapen op het bed en Peter doet enorm vervelend. Hij wil dat ik mee de kroeg inga. Maar nu lekker slapen is toch ook prima?? Morgen vroeg opstaan, langs het strand lopen? We hebben al genoeg gedronken, toch? Helaas, het meisje moet mee naar het plaatselijk café.
   
  00.10u Klaarwakker en strijdlustig. Dat is hoe ik mijn stemming het beste kan omschrijven. Na een aantal biertjes in het café, waar het trouwens erg druk was - of dat leek zo omdat het café zo klein was -ging mijn betoog verder. Meer uit het leven halen. De zwarte kant van het leven opzoeken, de meer interessante kant. Problemen en obstakels, pijn en verdriet doen je beseffen dat je leeft. Maakt je bewuster van jezelf, van het leven. Maakt je dankbaar voor de mooie momenten in het leven. Leert je te leven, te genieten. Je moet openstaan voor het leven van de anderen, nieuwsgierig zijn…Ervaren, aanwezig zijn!
  Arme Peter…….
   
  Dag 4, vrijdag 2 september 05
  Kilometerstand begin: 15.277
  Kilometerstand eind: 15.637
  Aantal gereden km: 360
   
  Getankt bij: 15.287
  Aantal liters: 92
   
  8.02u Bah, heel vervelend geslapen. Horrordromen, bloed spatte alle kanten op. Snel douchen en een lange strandwandeling maken.
  9.00u Het strand is niet zo lang, dus de wandeling ook niet. Ontbijten en dan naar het Musée du Débarquement. We komen bij de auto en ontmoeten de eigenaars van de beschadigde auto. Een stel Denen. Peter begint zich te verontschuldigen voor de deuk die hij heeft gereden in hun auto. Maar wat blijkt…De deuk zat er al! Wat een grap.
   
 

11.20u We verlaten het dorpje Arromanches na het bezoek aan het museum. In dit museum - er zijn er 26 in deze omgeving - ligt de nadruk op de bouw van de tijdelijke haven. Deze operatie vergde enorm veel inspanning op diverse fronten. Daarbij moest het moest natuurlijk in het grootste geheim plaatsvinden. Ongelooflijk en enorm indrukwekkend.

  We vervolgen de route, geen omwegen meer, rechte lijn naar Beaulieu-La Garnache, waar de papa van Peter woont.
   
  15.40u aankomst bij papa Peter. Altijd gezellig. Een heerlijke spontane lieve begroeting van Cassi, de hond. Kiku en Fanta rennen verschrikt weg (de 2 katten). Hier gaan we de komende week doorbrengen. Op ons gemak en met de hulp van de papa van Peter maken we de laatste voorbereidingen. Vrijdag over een week vervolgen we onze tocht.
   
  Dag 5, zaterdag 3 september 05
  Kilometerstand begin 15.637
  Kilometerstand eind 15.637
  Aantal gereden km 0
   
 

08.05u Wakker worden. Hardlopen! De papa van Peter woont op het platteland. Voldoende ruimte en weinig verkeer, perfect om te lopen. Peters vader heeft een fijn huis met wijds uitzicht over de akkers. Peter sr. is meer dan 38 jaar geleden in Frankrijk gaan wonen. Mijn liefje is dus in Frankrijk geboren, in Epinal. Een klein dorpje in de andere kant van Frankrijk. is wel te merken dat we 3 weken vakantie hebben genomen met hardlopen.

  Wat een hel!! Beaulieu ligt overigens iets ten Zuidwesten van Nantes.
   
 

Vandaag beetje relaxen. Beetje boodschappen doen. Beetje computeren, mail checken e.d.

  's Avonds gezellig gegeten in Sint Jean de - Monts, aan het strand. Mosselen à la Provencale!
   
  Persoonlijke noot: Ik mis Dunja en Pinokkio ontzettend! En ja, ook jullie, mijn vriendjes en vriendinnetjes. Mijn hart vult zich soms met tranen, heel verdrietig!
   
  Dag 6, zondag 4 sept 05
  Kilometerstand begin 15.637
  Kilometerstand eind 15.830
  Aantal gereden km 193
   
 

02.30u Gigantisch lawaai in een donkere slaapkamer! Gekrijs, geblaas en spullen die omvallen! Verstijfd zitten we rechtop in bed. Fanta wordt (waarschijnlijk) achterna gezeten en heeft onze kamer als vluchtadres uitgezocht. Via het raam is ze binnengekomen/gesprongen.

  Het duurt even voordat mijn hart weer haar normale tempo heeft gevonden.
   
  08.05u Opstaan. Hardlopen! Peter (watje) is misselijk en blijft nog even liggen.
   
  11.00u We zijn op weg naar Tanguy, een jeugdvriend van Peter. Het huis waar hij woont, het familiehuis, is absoluut fenomenaal! Het lijkt net een museum. Een oud landhuis, omringd met land dat in vroegere tijden uit wijngaarden bestond.
  Een oude schuur met nog de restanten van de wijnmakerij!? Het huis zelf is groots en statig. De inrichting is nog als vroeger en zelfs de meubels zijn echt antiek. Lunch met de familie; mama van Tanguy, Tanguy zelf natuurlijk en zijn 2 kinderen.
  In de middag de tent uitgeklapt - alle ruimte natuurlijk - en een beetje gespeeld met de kinderen.
   
 

17.30u Thuis. Rustig avondje….

  Belangrijk moment: Voor de eerste keer gekookt op ons eigen Coleman-kookstel!
   
  Dag 7, maandag 5 september 05
  Kilometerstand begin 15.830
  Kilometerstand eind 15.857
  Aantal gereden km 27
   
  09.00u opstaan. Niet hardlopen. Geen zin. Watjes…!
   
  Beetje computeren, beetje boodschappen doen, beetje eten, beetje computeren..
   
  14.00u naar de supermarché, nog wat laatste inkopen doen.
  17.00u Ongelooflijk, wat hebben wij nog veel nodig.
   
  Dag 8, dinsdag 6 september 05
  Kilometerstand begin 15.857
  Kilometerstand eind 15.875
  Aantal gereden km 18
   
  Getankt bij 15.864
  Aantal liters 105
   
  08.30u Wakker geworden door de wekker.
  09.00u Hardlopen gecombineerd met TaeBo oefeningen, zwaar.
  11.00u Vandaag wordt een enorm productieve dag, ik voel het. Peter gaat een begin maken met het ‘her'inpakken van de kisten. Ik ga naar ‘kantoor', verder werken aan de site en een vorm vinden voor het logboek. Vandaag geen uitgebreide lunch, maar doorwerken. De dag vliegt voorbij! In de namiddag ben ik redelijk tevreden over de eerste opzet. Pé kan verheugd melden dat 1 kist leeg is.
   
  De enige kilometers die vandaag worden gereden zijn naar de plaatselijke bakker en supermarkt.
   
  Dag 9, woensdag 7 september 05
  Kilometerstand begin 15.875
  Kilometerstand eind 15.912
  Aantal gereden km 37
   
 

08.50u Door de wekker heen geslapen...we hebben allebei een onrustige nacht gehad.

  09.15u Hardlopen.
  09.37u Terug van het lopen. Te laat begonnen en dus te warm en benauwd. We nemen ons voor eerder op te staan.
   
 

Vandaag wordt een druk dagje. Vanmiddag komt Marijke, de halfzus van Peter, met haar man en kindje. Dit betekent dat wij de logeerkamer moeten ontruimen…Dat geeft aardig wat uurtjes werk. De kamer ziet eruit alsof er een ‘orkaan' is langs geweest. Bovendien moet worden nagedacht over een handig inpaksysteem voor de tassen, mijn verantwoordelijkheid.

De taken zijn, zoals het hoort, netjes over het jongentje en het meisje verdeeld. De auto voor het jongentje, de kleding voor het meisje.
   
  Ik merk dat ik vandaag snel uit mijn doen ben. Ik voel me ontheemd en verdrietig.
   
  Het is gelukt. De kleding zit goed verspreid over de drie tassen. Sterker nog, ik heb ook een kist overgehouden. We worden logistiek steeds scherper.
  Toch blijf ik dat nare gevoel houden. Als ik naar de garage ga om Peter te helpen, heb ik alleen maar de behoefte uit te vallen. Ik besluit in de auto de kastjes te herschikken. En dan gebeurt het…ik kom de foto van mijn mama tegen…10 september a.s. is haar sterfdag.
  Tranen rollen over mijn wangen. Pijn en verdriet om haar verlies. Ik voel weer even die boosheid, waarom Zij er niet meer is. Deze dagen van het jaar zijn nooit mijn topdagen.
   
  13.30u Het gezinnetje is gearriveerd. Ik ben omringd door Franssprekende mensen. Gelukkig wordt er rekening gehouden met mijn gebrekkige kennis van de taal. Het is een druk en gezellig weerzien.
   
  Peter en ik gaan vanmiddag de laatste boodschappen doen voor de reis. Terwijl ik dit schrijf bekruipt mij het gevoel dat ik deze zin eerder heb geschreven. Misschien zelfs meerdere keren, optimistisch als ik ben geweest.
   
  Peter en zijn zusje Marijke hebben voor het avondeten gezorgd. Marijke heeft zelfs een heerlijke appeltaart gebakken. Ik heb ondertussen enkele recepten uit diverse Allerhandes bij elkaar verzameld. Dat gaat straks nog spannend worden. Zelf koken op een simpel kookstelletje. Zèlf koken gaat al spannend worden.
   
  Dag 10, donderdag 8 september 05
  Kilometerstand begin 15.912
  Kilometerstand eind 15.912
  Aantal gereden km 0
   
  De dag voor vertrek.
  Ik heb het briljante idee opgevat, tijdens de rit door Spanje, een aantal Paradores te bezoeken. Paradores zijn oude, authentieke paleizen – burchten – landhuizen. Ze zijn gerestaureerd en worden gebruikt als hotel. Heerlijk romantisch om naar het zuiden af te zakken en tegelijkertijd de historie van Spanje te ontdekken.
  Wanneer Peter een begin maakt met het ‘herínpakken' van de auto, surf ik over het net om een aantal leuke Paradores uit te zoeken.
   
  We gebruiken de hele middag voor het inpakken en indelen van de auto. In de namiddag drinken we een zelfgebrouwen alcoholisch drankje bij de buren ter ere van de 65-ste verjaardag van de buurman. Goed spul. Nog een hapje eten bij de nieuwe Thai in het dorp en de donderdag is voorbij.
   
  Dag 11, vrijdag 9 september 05
  Kilometerstand begin 15.912
  Kilometerstand eind 16.137
  Aantal gereden km 225
   
  14.08 u Vertrek.
  Het 2 e grote vertrek. Het voelt aan als het Grote Begin. Deze keer is er geen onderbreking meer. Niet een aantal dagen het oude en vertrouwde, alleen nog maar het nieuwe en onbekende. Kriebel in de onderbuik, tranen over het gezicht. Aangename spanning voor de toekomst, verdriet vanwege het afscheid. Zelfs gedurende de eerste uren in de auto heerst er een timide stemming. We hebben last van de blues, zoals de papa van Peter het zou noemen.
   
  We rijden via de snelweg richting La Rochelle- Rochefort – Royan. Bij Royan moeten we met de veerboot oversteken. Murphy's Law, we komen net aan als de boot is vertrokken. Om 19.00u gaat de volgende, dat is 5 kwartier later. Royan is een leuke stad aan de zee, met een mooie jachthaven. We drinken een wijntje op een terras om de tijd te doden. Deze “pauze” leidt ertoe dat we de blues kwijtraken. Het gevoel van pure opwinding keert terug; de komende 18 maanden zijn aan onszelf. Wederom, het is niet te bevatten. Het is ongrijpbaar.
   
  De boottocht, onze eerste boottocht, duurt 30 minuten. Het is al rond 8-en dus we besluiten in Soulac, het eerste plaatsje na de overtocht, de nacht door te brengen. Mosselen eten aan het strand en hotel Neptunus is ons huis. Morgen gaan we kamperen.
   
  Dag 12, zaterdag 10 september 05
  Kilometerstand begin 16.137
  Kilometerstand eind 16.450
  Aantal gereden km 313
   
  08.20u Opstaan. Hardlopen langs het strand
  10.59u We verlaten het dorpje.
  We rijden via de D101 en de D3 richting Arcachon. Lelijk, ronduit lelijk. Ik hoop dat ik niemand voor het hoofd stoot, maar in deze omgeving wil je absoluut niet je vakantie doorbrengen. Troosteloos en dor.
   
  15.30u Aankomst Biarritz. Het Walhalla van de “surf-dudes”. We worden ingehaald door een mini met een surfplank op het dak. Welkom in Biarritz.
  Gelukkig dat we vroeg zijn, kunnen we op ons gemak een leuke camping opzoeken. Het liefst een ****-sterren camping aan zee, op loopafstand naar het centrum.
  16.00u Nog geen camping gezien. Wel winkels als Hermes, Cartier e.d. en diverse duur uitziende hotels. Surf-dudes hebben veel geld? Waar zijn de oude volkswagenbusjes met de planken op het dak?
  We rijden langs een ongelooflijk mooi en statig gebouw. Dit is absoluut een paleis, of in elk geval heeft het dienst gedaan als koninklijk onderkomen. Onbeschrijflijk mooi, op een onbeschrijflijk mooie locatie; op een heuvel midden in de stad, met uitzicht over één van de vele baaien. Biarritz is niet alleen voor de surfers, maar ook voor mensen met veel geld.
  16.45u Nog steeds geen camping die wij leuk vinden. Dat wordt slapen in een hotel. De keuze is snel gemaakt. Vanavond ben ik een prinsesje. Hotel Du Palais; het paleis waar wij zijn langsgereden. Jippie… Luxe en comfort, zolang het nog kan is ons motto.
  Schoonheid, stijl en klasse. De fransen weten hoe ze het moeten aanpakken. Hier gaan we waarschijnlijk nog vaak aan terug denken als we straks in ons tentje liggen. Bizar moment als we met onze defender bij de ingang staan. Onze auto valt een beetje uit de toon ten opzichte van de porsches, ferrari's en andere luxe automobielen.
  Na het inchecken, een cappucino aan de rand van het zwembad. Het begint helaas te regenen. Maar het is inmiddels 19.00u. Tijd om te douchen en ons mooi te maken
   
  20.00u Drankje in de hotelbar. Wauw, wat een entourage. Chique, met absoluut hoofdletter C. Opvallend detail bij rijke mensen in het algemeen. Ze durven of willen niet laten zien dat ze genieten. Absurd. We bevinden ons in een omgeving met louter chagrijnig kijkende mensen. Hautain en snobistisch. Bah, jammer is dat toch. Dit zijn mensen die “alles” hebben, maar genieten? Vergeet het. Ze meten zichzelf een houding aan. Ik heb een hele theorie over dit gedrag en bespreek dit met Peter. In het kort komt het erop neer dat deze mensen willen laten zien dat ze geld hebben en willen uitstralen; We have seen it all. We know it all.
  Chagrijnig en verveeld kijken en je hoort erbij…Wij niet. Wij genieten en iedereen mag het zien!
   
  Dag 13, zondag 11 september 05
  Kilometerstand begin 16.450
  Kilometerstand eind 16.774
  Aantal gereden km 324
   
  09.05u Ontbijt op bed. Wat een verwennerij. Heerlijk! Helemaal zoals het hoort. Een prachtige kamer met fantastisch uitzicht. Ja, ik ben nog steeds een prinsesje.
  12.43u Vertrek hotel du Palais.
   
  Naar Spanje
Frankrijk
Zandvoort 30-08-'05
België 31-08-05
Frankrijk 31-08 - 11-09-'05
Spanje 11 - 23-09-'05
Marokko 23-09 - 10-10 / 08-03 - 08-06
West-Sahara  
Mauritanië 14 - 17-10-'05
Senegal 18-10 - 25-11-'05
Gambia 04-11 -10-11
Mali 26-11 - 18-12
Burkina Faso 19-12 -
Niger 25/26 - 31-12, 16-01 '06 - 18-02-'06 /
Benin 18-02 - 08-03-'06
Niger 10-06 - 26-06-'06
Tsjaad 06-06 - 30-06-'06
Kameroen 30-06 - 21-07-'06
Gabon 03-07 - 09-08-'06
Congo 23-07 - 09-08'06
DRC  
Angola 09-08 -
Namibië 09 -
Zambia  
Botswana  
Namibië 09 -
Zuid Afrika 02-11-'06 -13-04-'07
Mozambique 13-04 - 28-04-'07
Malawi 28-04-'07 -
Tanzania  
Kenya  
Ethiopië  
Djibouti  
Soedan  
Egypte  
Libië  
Tunesië