Dag 89, Zaterdag 26 november Route Tambacounda– Kidra –Kayes (Mali)

   
 

Kilometerstand begin 25.789

  Kilometerstand eind 26.079
  Km vandaag 290
  Km totaal 11.762
   
  Vertrektijd 12.00uur
  Aankomsttijd 18.00ur
  Aantal uren onderweg 6
   
 

Grensdag!!!

   
  07.00u Opgestaan. Peter doet wederom een poging om de auto na te kijken en ik nestel me achter de computer...Op dit vroege tijdstip (in het weekend notabene) doen wij ons best actief te zijn.
 

10.30u Alles neemt meer tijd in beslag dan verwacht (...grote verbazing!?!). Het internetten slaan we over. We moeten een ander moment uitkiezen voor het versturen van de foto's en het logboek (ach als je al zo lang achter loopt....)

  12.15u Onderweg. Vandaag gaan we Senegal verlaten en onze reis vervolgen in Mali. Vreemd gevoel. De laatste weken hebben we hier veel gezien en meegemaakt. Senegal voelt inmiddels vertrouwd. Op weliswaar een oppervlakkige manier weten wij onze weg te vinden. En dan is vandaag de dag dat wij ‘moeten' doorgaan. Een grensdag geeft mij altijd een extra kriebel in de buik. Hoe zal het gaan bij de formaliteiten. Worden we ergens tegengehouden? Gaan ze moeilijk doen om zo geld afhandig te maken? Wordt onze auto overhoop gehaald? ...Het zijn compleet overbodige gedachten. Je schiet er namelijk niks mee op. (Spook)verhalen door anderen de wereld in gebracht. Bovendien is dit niet onze eerste grens in Afrika. We hebben al enige ervaring (zonder problemen!). Maar goed, die kriebel is toch aanwezig.
  14.30u Kidira, 25.972 km grensstadje van Senegal.
  De gendarmerie/politie/douane is door het hele dorp verspreid. Maar iedereen is aardig en enorm behulpzaam. Om Mali binnen te gaan moeten wij een rivier oversteken. Maar daar is een afschrikwekkend beeld. Voor de brug staan er lange, lange, lange rijen met vrachtwagens. Het is toch niet de bedoeling dat wij achteraan moeten aansluiten?!?! Dan zijn we over drie dagen nog niet in Mali. Gelukkig, wij mogen er langs rijden. Met een rustig tempo passeren we die kolossale trucks, waarbij je van sommige niet kan voorstellen dat ze nog in staat zijn 100 meter af te leggen. In Nederland is het niet mogelijk met één kapot achterlicht te rijden, als hier alleen het cabinelampje nog functioneert is er niks aan de hand. En hoe de wielen aan de assen zijn bevestigd is ook niet van belang. Als ze maar ergens aan ‘vast' zitten...
 

14.58u Diboli, 25.973km grensstadje van Mali.

  Na een ongelooflijke zoektocht vinden we eindelijk de politie, van de douane is ondertussen nog geen spoor...
   
 

15.50u We kunnen door. Het duurde allemaal iets langer, maar dat was vooral tijd gespendeerd aan het rondrijden in het dorpje, op zoek naar de douane. Het blijkt dat sinds de nieuwe weg is gebouwd, zij als het ware verstopt zijn onder de brug.

  Een absoluut nieuwe ervaring tijdens deze grensdag: We hoefden niks te betalen. Niemand vroeg om cadeaus... Iedereen was vriendelijk en behulpzaam.
  17.00u Kayes. De eerste ‘grote' stad net voorbij de grens. Op zoek naar een redelijk hotel.
  17.30u Hotel du Rail. Voornamelijk bekend om de grote tuin, de kamers zijn niet echt top en op moment van arriveren was er nog geen stromend water. Maar er is verder niet veel keus.
 

17.45u Het voelt anders als we met ons biertje zitten...We zijn in een nieuw land.

  23.00u We hebben gegeten en biertjes gedronken met Michiel, een Nederlander wonend in Londen en voor zijn werk af en toe in Afrika. Samen met Mark/Hilde/Andy, die ook nog in Kayes waren.
   
  Dag 90, Zondag 27 november Route Kayes – Bafoulabe
   
 

Kilometerstand begin 26.079

  Kilometerstand eind 26.228
  Km vandaag 149
  Km totaal 11.911
   
  Vertrektijd 09.20 uur
  Aankomsttijd 17.30 uur
  Aantal uren onderweg bijna 8
   
 

08.00u Ontbijt met Michiel die in hetzelfde hotel verblijft.

  09.00u We zijn ‘en route'. Ons eerste doel/hoop zijn de chimpansees. Tegen de grens van Senegal en ongeveer 500km ten zuiden van Kayes is National Parc du Bafing waar ze waarschijnlijk zijn te vinden. We gaan eerst richting Bafaloube (130km), een klein stadje. Daar hopen we de nodige informatie te krijgen over het park en de chimpansees. Het plan is een dag of 3/4 in het park te blijven en vervolgens door te rijden naar Bamako. Al deze routes zijn pistes, maar dat is voor ons geen probleem.
   
  Tanken: 26.079km 83 liter 42.500 CFA
  2 jerrycans extra getankt.
   
  11.40u Wat een hel! We hebben pas 40 km afgelegd en de piste wordt alsmaar smaller en slechter. Dit kan geen piste worden genoemd.
  Kayes – Bamako is 520km (zonder een bezoek aan het park). Voor het park moeten wij halverwege afslaan en 200 km richting het zuiden rijden. En weer terug omhoog. Ook via pistes....Zo zijn we wééééken onderweg......
   
  16.00u Het schiet absoluut niet op! We doen nog steeds 15-20km per uur. Al urenlang. Met de wetenschap dat dit de komende dagen zo zal blijven. Stenen, hobbels, gaten, boomstronken....over een karrenspoor. In het begin is het leuk, spannend en avontuurlijk.
 

Maar inmiddels is het saai, irritant en strontvervelend. Bovendien gaat het ons enorm veel tijd kosten om de chimpansees te bezoeken. Tijd waarmee we een beetje spaarzaam moeten omgaan, willen we half maart in Zuid-Afrika zijn voor onze cursus Bush Guide.

16.15u Verbaasde gezichten kijken ons aan als we het kleine dorpje inrijden. Ze zien hier misschien niet veel auto's, maar ons entree is waarschijnlijk wel erg bijzonder....via de treinrails. Wij waren de weg kwijt (letterlijk) en zijn maar met de auto op de rails gaan rijden. Dit was een leuke foto geweest, maar de vijandigheid van de stationchef hield me tegen mijn camera te pakken.
 

17.30u Bafoulabé. Eindelijk! Over slechts 130 km hebben wij meer dan 7 uur gedaan.

  We zijn kapot, gesloopt, oververmoeid (ik tenminste, Peter voelt zich wel ok).
 

20.00u De tent is uitgeklapt bij een klein “hotelletje”. Het is een huisje met 3 kamers waar je kunt slapen. Maar geloof mij, dat wil je niet. Heerlijk slapen in ons eigen huisje. Met de frisse lucht, onder de sterrenhemel.

   
  Dag 91, Maandag 28 november Bafaloube – Manantali – Kita -Bamako
   
 

Kilometerstand begin 26.228

  Kilometerstand eind 26.663
  Km vandaag 435
  Km totaal 12.346
   
  Vertrektijd 09.00 uur
  Aankomsttijd 19.00 uur
  Aantal uren onderweg bijna 10
   
 

08.30u Het lukt ons niet om vroeg te vertrekken. Peter wilde nog even de vloeistoffen controleren, waardoor ik de tijd had een beetje rond te lopen en foto's te nemen van de ochtend'spits'. We hebben gisteravond besloten door te rijden naar Bamako. De inwoners die we hier hebben gevraagd naar de chimpansees konden ons geen verdere informatie geven over het hoe en waar. Deze onzekerheid en de slechte piste kunnen ons te veel tijd kosten. Jammer, jammer, jammer. Maar we hebben al eerder bedacht dat in West-Afrika meer de nadruk kan liggen op de volken/stammen en cultuurachtergrond. In Oost-Afrika zal de nadruk meer liggen op natuurparken en de dieren.

  09.00u Vandaag begint onze dag met een korte rit over....een spoorrail! We moeten een rivier oversteken, dit kan per boot voor 8000 CFA of via de spoorbrug. Het laatste is sneller en goedkoper. We gaan het bij het stationnetje uitzoeken.
  09.15u Briljant. We hoefden niks te betalen om gebruik te mogen maken van het spoor. Voor de 2 e keer gebruiken we onze ‘dromedaris' als locomotief.
  13.30u Heerlijkheid (bestaat dat woord?) De weg is tot dit moment een rode, brede piste. We kunnen flink doorrijden (=50km/u). Ja, we zijn tegenwoordig snel tevreden.
  19.00u Bah, te vroeg blij geweest. De laatste kilometers waren wederom een drama. Grote gaten en slecht zicht. De enorme hoeveelheden rode stof weerkaatsten het groot licht en zo werd onze gemiddelde snelheid weer 20 km/u.
 

19.15u Eindelijk, Bamako. Vanaf het plateau hebben we een fantastisch mooi uitzicht op de stad gelegen aan de Niger. Inmiddels gewend om dorpjes en zelfs de grotere steden in het pikkedonker binnen te rijden, zijn we onder de indruk van de zee van lichtjes van de hoofdstad.

 

20.00u Nu is het niet leuk meer. Was het in Senegal alleen de primeminister die ons achtervolgde, nu is het Chirac himself die ervoor zorgt dat we nergens terecht kunnen.

  Alles zit vol. Het lukt nog net om in het kleinste (nooit verhuurde) kamertje van hotel Auberge te mogen overnachten. Maar zelfs dit kamertje is vanaf morgen verhuurd.
  Afin, dat probleem lossen we dan wel weer op. Onze enige wens nu is een lange douche en dan lekker eten en slapen.
   
  Dag 92, Dinsdag 29 november Bamako
   
 

Kilometerstand begin 26.663

  Kilometerstand eind 26.678
  Km vandaag 15
  Km totaal 12.361
   
  Vertrektijd 12.00 uur
  Aankomsttijd 13.00 uur
  Aantal uren onderweg 1
   
  12.00u Het ziet er naar uit dat we onze planning moeten omgooien. Bamako is de komende dagen druk bezet vanwege de conferentie van alle presidenten van Afrika en Chirac. Heel de stad staat op zijn kop. Er vinden nog overal de laatste opknap- en schoonmaakbeurten plaats. Wij hoopten op een leuk hotelletje om even bij te komen, de site te kunnen updaten en de auto schoon te kunnen maken. Maar dat gaat niet lukken. Flexibiliteit. Kernwoord voor de reiziger. We besluiten eerst ander delen van Mali te verkennen en via een omweg terug te komen naar Bamako om o.a. het visum te regelen voor Burkina Fasso.
 

13.00u Ongelooflijk! Wat een mazzel! Hotel Salam heeft nog kamers. Prima hotel en wegens ruzie met de organisatie van de conferentie hebben zij weer een aantal kamers vrij. Jippie! Dit hotel ligt naast het congrescentrum; wij kunnen de komende dagen de staatshoofden vanuit ons hotelkamertje begluren.

   
 

Dag 93 t/m 97 Bamako

  30 nov -4 dec
   
  - Het kostte ons bijna een hele dag om de auto ‘stofvrij' te maken, zonder een stofzuiger. Tot middenin de auto zaten er centimeterdikke stoflagen op onze kisten, computers en kussens. Alles was rood. Alles!
  - Verder hebben we veel gewerkt aan het logboek en foto's voor de site. Om weer een beetje up to date te zijn. En Bamako doorgeslenterd. Beetje marktjes bezoeken, museum e.d.
  - Het was niet echt mogelijk de aankomst van de presidenten goed te zien en al helemaal niet mogelijk foto's te maken. Na de eerste 2 foto's vanuit de hotelkamer genomen, ging gelijk de telefoon. De beveiliging met het vriendelijke Bevel onmiddellijk te stoppen met fotograferen.
  - We wilden oorspronkelijk vrijdag Bamako verlaten, maar.....We verwachtten een pakketje van mijn vader dat 2 december had moeten arriveren. Vanwege de conferentie dat weekend werd donderdagavond, onverwacht, vrijdag tot nationale feestdag verklaard. Iedereen kreeg vrij en alles was gesloten. Maar ook op zaterdag was het pakketje niet aanwezig. Omdat niemand op vrijdag had gewerkt. En zondag, ja dan is alles gesloten natuurlijk.
  - Vrijdagavond zijn we op stap geweest met Hilde/Mark/Andy. Kroegentocht door Bamako. Livemuziek. En we hebben zelfs gedanst!
   
  Dag 98, Maandag 5 december Route Bamako - Segou
   
 

Kilometerstand begin 26.678

  Kilometerstand eind 26.910
  Km vandaag 232
  Km totaal 12.595
   
  Vertrektijd 12.20 uur
  Aankomsttijd 16.30 uur
  Aantal uren onderweg 4
   
  13.30u Na een lange ochtend zijn we eindelijk op weg. Ons oorspronkelijke plan door te rijden naar Djenne(530km) is geschrapt. We stoppen straks in Segou, een plaatsje aan de rivier Niger.
 

Toestanden met de credit card (klinkt dat bekend??). Een advies (en neem dat ter harte) ga nooit met je Mastercard naar Afrika. Je kunt er helemaal niks mee!!!

  Gelukkig is wel het pakketje gearriveerd. Mijn papa heeft ons een heel mooi (Franstalig notabene) boek met foto's over Nederland gestuurd. En veel ballonnen. Gelukkig, we hadden bijna alles al uitgedeeld.
  Tanken: CFA 20.000 26.685km 38 liter
  16.30u Segou.
 

Zijn het de brede straten? Is het omdat het er relatief schoon/opgeruimd is (weinig plastic)? Zijn het de koloniale gebouwen? Komt het omdat het aan de Niger is gelegen?

  We zijn beide gelijk ‘geraakt' door Segou. Een heerlijk atmosfeertje.
 

Hotel Djoliba is het onderkomen voor vanavond.

  19.00u Hoe kan ik dit beschrijven. Het straatbeeld dat we zien, de plaats vanaf waar we het bekijken. Het is het beeld dat je kent uit films. Dat café op de hoek van de straat, in dit geval een kruispunt. Een bar waar een aantal locals zitten. Er heerst een gemoedelijk sfeertje. Niemand bemoeit zich met de ander. Op de achtergrond staat een televisie aan. Wij zitten aan het uiteinde van de bar. Dichtbij de straatkant. Met onze rug hangend tegen de bar. Door de twee opengeklapte deuren naar buiten kijkend. En binnen dit kader gebeurt het allemaal. De combinatie van heden en verleden. Modern en ouderwets.
  Robuust opgetuigde Toyota's die bruusk moeten remmen voor het overstekende ezeltje. Mooi traditioneel geklede vrouwen lopen blootsvoets met felgekleurde schalen op hun hoofd. Modern uitziende jongens hangen over hun brommertje, een sigaretje nonchalant bungelend in de mondhoek. Zwerfhonden snuffelen tussen wat afvalresten, op zoek naar iets eetbaars. Het heeft bijna iets surrealistisch het straatbeeld zo ‘ingelijst' te zien.
  19.00u We zitten in een eenvoudig restaurantje aan de Niger. Verwend door de mooie straatbeelden en nu de bedrijvigheid om en op de rivier. De markt is over en er liggen 2 pinasses klaar om iedereen over te varen. Het is druk bij de bootjes. Voornamelijk vrouwen. Voordat ze aan boord gaan wordt er eerst getoiletteerd. Naast de boot. De rok gaat omhoog en voorzichtig gaan ze op hun hurken zitten. Naast elkaar. Zonder enige schaamte. Dit plaatje raakt mij. Het symboliseert de samenhorigheid op een manier die ik bijna niet ken; het ‘gewoon maar mens zijn'.
 

Het laatste zonlicht is bijna verdwenen. In het oranjegekleurde schemerlicht varen de bootjes de donkerbruingekleurde Niger op, als vage schimmen in de nacht. Om op te lossen in het niets. Alleen nog het gelach van de vrouwen klinkt af en toe over het water.

  Segou heeft voor ons iets magisch. We kunnen hier wel dagen blijven. Maar helaas, we moeten door. We zijn in onze eigen valkuil gelopen. Alsnog een gevangene geworden van de tijd. Een planning waar wij ons aan “moeten” houden. Omdat je soms keuzes moet maken. Prioriteiten moet stellen.
   
  Dag 99, Dinsdag 6 december Route Segou – Djenné – Sevare
   
 

Kilometerstand begin 26.910

  Kilometerstand eind 27.364
  Km vandaag 354
  Km totaal 12.949
   
  Vertrektijd 09.00 uur
  Aankomsttijd 17.00 uur
  Aantal uren onderweg 8
   
  07.00u Heerlijk geslapen. Eenvoudig maar lekker ontbijtje in dezelfde hotelbar waar we gisteravond ons biertje dronken. Het kruispunt geeft nu de ochtenddrukte weer. Het leven in de vroege morgen, als de zon net op is. Vrouwen zitten al langs de kant van de weg, fruit en ontbijt aanbiedend aan de voorbijganger. Mensen lopen over straat, op weg naar hun werk. Ezeltjes met karretjes rijden voorbij. Op de hoek begroeten een aantal mannen elkaar. En alles gebeurt nog steeds in die relaxte atmosfeer.
   
  09.00u We zijn op weg naar Djenné, beroemd om zijn grote lemen moskee. Het is nog een behoorlijk stuk rijden. Gelukkig over een goede asfaltweg –zonder gaten-.
 

14.00u Het kost 1000 CFA pp om het plaatsje te mogen bezoeken. Handige jongens.

  Om Djenné te bereiken moeten we de rivier oversteken (een zijtak van de Niger). En natuurlijk staan de gidsen klaar om ons door het dorpje te leiden. Ondanks mijn irritatie vanwege hun bijna agressieve manier van benaderen besluiten we toch een gids te nemen. Voor de informatie over het dorpje. Niet omdat we bang zijn te verdwalen...
  16.00u Toegegeven, de moskee is groots en massief. Maar het hele dorpje komt over als Monnickendam zo toeristisch. Na onze ervaring met Segou valt Djenné ons een beetje tegen. Blij dat we niet vooraf hadden besloten hier de nacht door te brengen.
  17.00u Ongeveer 12km buiten Mopti ligt het kleinere plaatsje Sévaré. Omdat we geen behoefte hebben aan een grote stad wordt Sévaré onze basis. Vanaf hier gaan we Mopti bezoeken en Hilde, Mark en Andy ontmoeten om te overleggen of we eventueel samen met een boot naar Timbuktu afreizen.
  20.00u We hebben de hemel van het lekkere eten getroffen. Ik verheug me nu al op het ontbijt...Mac's Refuge heet het kampement, genoemd naar de Amerikaanse eigenaar. Mac is echter geboren in Mali (1941), in een Dogondorpje waar zijn ouders als eerste missionarissen het Dogonvolk probeerde te bekeren tot het Christendom. Hij is als tiener naar de States gegaan voor een opleiding. Daarna teruggekomen naar Dogon Country om ook als missionaris te werken. Nu heeft hij sinds 5 jaar dit kampement en zonder overdrijven, het is hier heerlijk. Heel eenvoudig, maar alles wat je nodig hebt; een bed-een koude douche- en heerlijk eten. En Mac zelf is een lieve en interessante man. Met heel veel kennis over Mali en uiteraard Dogon Country.
   
  !!!!!Dag 100 !!!!! Woensdag 7 december Sévaré - Mopti
   
 

Kilometerstand begin 27.364

  Kilometerstand eind 27.442
  Km vandaag 78
  Km totaal 13.027
   
  Dag 101 / 102 Donderdag 8 en vrijdag 9 december Sévaré
   
 

Deze dagen brengen we door met het gebruikelijke....De auto schoonmaken en nakijken. De foto's bewerken, beetje schrijven e.d. Maar vooral genieten van het heerlijke heerlijke eten. Heb ik het ontbijt al genoemd?!? Het lekkerste ontbijt sinds maanden...de beste pannenkoeken, zelfgemaakte yoghurt en heerlijke vruchtensalade.

  En extra gezellig op Mac's Refuge is Beer! De hond. Iedere ochtend staan we om 6 uur op om met Beer te wandelen. Zo fijn...Beer is echt een schat.
 

Donderdagmiddag lunchen we met de 3 avonturiers (geloof mij, reizen met openbaar vervoer in Afrika is echt dapper!). Erg gezellig. Bar Bozo aan de Niger gelegen. We hebben fantastisch uitzicht over de ‘haven' van Mopti. Ongelooflijk, zoals bussen worden ingeladen, opgeladen en overladen, hetzelfde geldt voor de bootjes. Waar in principe plaats is voor 30 man en een kleine hoeveelheid bagage....hier gaan 80 man aan boord met bagage waar je eigenlijk nog 3 andere boten voor nodig hebt. Wat een schouwspel.

  Peter en ik besluiten met de auto naar Timbuktu te gaan. Het is sneller en noem ons vreemd, maar Timbuktu zonder onze ‘dromedaris' ....dat voelt niet leuk. (Als je geen hond hebt om te vertroetelen kan blijkbaar een auto de nodige sentimentele gevoelens in je los maken...) De andere drie gaan met de grote boot, en we zullen elkaar daar weer ontmoeten. Andy gaat met ons mee terug en we gaan met z'n drieën Dogon Country bezoeken.
   
 

Dag 103, Zaterdag 10 december Route Sévaré – Douentza - Timbuktu

   
 

Kilometerstand begin 27.442

  Kilometerstand eind 27.838
  Km vandaag 396
  Km totaal 13.423
   
 

Vertrektijd 09.30 uur

  Aankomsttijd 16.30 uur
  Aantal uren onderweg 7 uur
   
  06.00u Beer uitlaten. Bah, maar 4 dagen en ik weet dat ik Beer ga missen! Dat is het grootste gemis, dat we geen hond kunnen meenemen (Anders waren Marca en Roddy Dunja voor lange tijd kwijt geweest....). Mmm, als ik aan de dieren thuis denk mis ik Pinokkio heel erg. ....Ja, minpuntje van reizen...
  07.30u Wat een heerlijk ontbijt. Heb ik al vermeld dat dit ontbijt het beste ontbijt is sinds de afgelopen maanden. De lekkerste pannenkoeken, zelfgemaakte yoghurt en heerlijk fruit. Ik wil hier blijven. Ik wil iedere morgen zo'n ontbijt!
 

09.30u Op weg naar Timbuktu. Volgens de Lonely Planet stelt het plaatsje niet veel meer voor. Je moet er zijn geweest vanwege de naamsbekendheid...de stempel in je paspoort...Maar verder is er veel van de aantrekkelijkheid verloren gegaan.

  De weg tot Douentza is goed. Vanaf daar is het een piste, een brede rode zandweg, voornamelijk wasbord. Om de auto niet te veel schade aan te doen moet je hier met een gemiddelde snelheid van 80km/u overheen rijden. Dit blijft spannend omdat je met deze snelheid wel de gaten moet ontwijken...Rally rijden! Super om te doen!
 

16.00u We komen aan bij de Niger die we met een pontje moeten oversteken. We hebben mazzel, het bootje komt net aan. De oversteek duurt ongeveer 20 minuten. Op de boot ontmoeten we een vrouwelijke(!) Malinese arts. Zij reist door heel Mali om kinderen en vrouwen inentingen te geven tegen Polio. Ze vertelt ons over de zware strijd die vrouwen moeten voeren om een gedegen opleiding te kunnen volgen. Een ander triest gegeven is haar relaas over de tegenwerking die ze ondervinden van sommige moslims bij het bestrijden van tetanus en Aids. De moslims ‘waarschuwen' de bevolking voor de inentingen. Ze verspreiden o.a. de leugen dat deze inentingen zijn bedoeld om vrouwen onvruchtbaar te maken.

  16.30u Welcome to Tombouctou...domein van de Touaregs. Het valt ons ontzettend mee. Het plaatsje komt in eerste instantie erg leuk over. Het ligt aan de rand van de woestijn, hoewel je nog minstens 15km moet rijden om de echte grote zandduinen te zien. Maar de aanwezigheid van de mysterieus geklede Touaregs, de kamelen en de zanderige wegen geven je wel het gevoel dat je in een woestijndorpje bent.
  We slapen in hotel Colombe II, waar ze ons gelijk vertellen dat de grote boot pech heeft en dus behoorlijke vertraging. Ze verwachten de boot pas rond 3 uur vannacht, ipv 7 uur vanavond. Arme avonturiers.
  20.00u Biertje doen en hapje eten in Amanar. Bar aan het eind van Timbuktu, begin van de woestijn.
   
  Dag 104, Zondag 11 december Timbuktu
   
 

10.00u Wat mis ik het ontbijt van Mac..Geen verse yoghurt. Geen overheerlijke pannenkoeken. Zelfs geen fruit. Het speciale brood hier is wel lekker, maar toch. Na het ontbijt gaan we door het stadje/dorpje wandelen. Ook hier voel je hoe het stadje zich volledig op het toerisme heeft gestort. Voor het hotel staan minstens 30 gidsen en souvenirverkopers ons op te wachten. Misschien is 30 iets overdreven, maar het zijn er veel!

 

Met een glimlach en enigszins beleefd proberen we ze af te poeieren. Maar “Rot op! Laat ons met rust!” is wat we denken. Hun tactiek is erg gehaaid. Ze zijn uiterst beleefd en als we het nadrukkelijk vragen laten ze ons ‘met rust'. Wat betekent dat ze ons op gepaste afstand volgen....

 

12.00u Wij vinden het een leuk stadje. Het heeft absoluut een bijzondere atmosfeer. We hebben een groot gedeelte van de dag doorgebracht in de plaatselijke Maison des Artisans. Een verzameling van souvenirwinkeltjes en ateliers waar ze alles zelf maken. Ik heb in Bamako een hele mooie Touareg hanger gekregen van Peter, waar ik hier heel veel complimenten over krijg. Ook hier kopen we een aantal leuke hebbedingetjes.

  Verder ontmoeten we Mohammed, een 14-jarige Touaregjongen die mijn hart steelt als hij mij een kadaootje geeft. Een zoutklomp. Later zal blijken dat ook hij een gewiekst verkopertje is.
  16.00u We komen een Engelsman tegen die we in Segou hebben ontmoet. Hij heeft midden in het dorp zijn tentje uitgeklapt. We krijgen een echt engels kopje thee (met heel veel melk) aangeboden. Binnen de kortste keren zijn we omringd met souvenirverkopers. Dit is een grappig plaatje. Drie blanken met een kopje thee op klapstoeltjes en daaromheen, in een kring, de Touaregs. Gekleed zoals we ze kennen van de plaatjes. Mooie lange kobaltblauwe gewaden. Het gezicht bijna volledig bedekt met een zwartgekleurde tulband. Alleen de ogen, soms zwaar opgemaakt met zwart oogpotlood, zijn nog zichtbaar. Lange sjaals zijn gedrapeerd om de hals en om hun middel hangen twee zwaarden (hopelijk alleen voor de sier).
  18.00u We ontmoeten Andy bij ons hotel. De andere twee zijn de met kamelen de woestijn ingetrokken, op zoek naar de woestijnolifanten. We drinken een biertje in Amanar en ach ja, kopen nog een paar extra hebbedingetjes bij onze kleine vriend Mohammed.
   
  Dag 105, Maandag 12 december Route Timbuktu - Douentza
   
 

Kilometerstand begin 27.838

  Kilometerstand eind 28.049
  Km vandaag 211
  Km totaal 13.634
   
  Vertrektijd 12.30 uur
  Aankomsttijd 18.15
  Aantal uren onderweg bijna 6
   
  08.00u Helaas, we hebben sinds weken weer een heftige aanvaring. Een ontzettende ruzie. We vinden allebei van onszelf dat we rekening houden met de ander. Maar missen ruimte voor onszelf. We hebben beide hetzelfde gevoel. Alleen staan we lijnrecht tegenover elkaar. Tijdens het ontbijt (wanneer de rust is wedergekeerd) hebben we het erover dat dit bij het ‘samen reizen' hoort. We zijn tenslotte dag en nacht, week in/week uit, bij elkaar. We brengen soms een aantal uren alleen door, maar dat is anders dan het normale dagelijkse bestaan in Nederland. De confrontatie is veel meer aanwezig. Twee individuen ervaren dezelfde gebeurtenissen op een verschillende manier. Kijken op een andere manier naar zaken. Willen soms tegengestelde dingen. Prioriteiten kunnen niet altijd overeenkomstig zijn. Dit is een gegeven. Maar dit wordt extra benadrukt als je zoveel tijd samen doorbrengt. Irritaties en verwijten zijn helaas logisch menselijk gedrag. Maar deze wetenschap maakt het niet minder verdrietig. We overleggen dat we sommige geschillen puur praktisch moeten oplossen. Het is belangrijk elkaars gevoelens te respecteren en ze er gewoon te laten ‘zijn'. Een gevoel van onrecht en de boosheid die daar uit kan voortkomen zijn gevaarlijke vijanden.
   
  ...En zo was deze morgen een belangrijk leermoment. Deze reis is tenslotte niet alleen bedoeld voor het ontdekken van de wereld. Wij maken ook samen een reis, het onderzoeken van elkaar. Het vinden van onze weg samen...
   
  11.30u Langs het toeristenbureau voor de befaamde stempel in het paspoort. Andy oppikken en afscheid nemen van het wereldberoemde Timbuktu. Wij kunnen voortaan zeggen: “Timbuktu, wij zijn er geweest!”.
  Tanken: 36.000CFA 70 liter 27.838km
 

13.00u We zijn bij het pontje. Dat moet ik anders zeggen, wij zijn op de plaats waar het pontje aanmeert. Het pontje zelf is nog nergens te bekennen. Onder het genot van een kopje koffie rest ons niks anders dan te wachten. Er staan een paar hutjes en de kinderen hebben zich om ons heen verzameld. Dit is voor het eerst dat ik echt schrik van de kinderen. Ze zien er ongezond uit. En oud. Alle jonge kinderhoofdjes zijn gerimpeld alsof ze zestig zijn. Als ze lachen lijkt het alsof de hoofdjes in enge grimassen veranderen. Een heel depressief beeld. Absoluut het meest trieste plaatje dat we tot dit moment hebben gezien.

  13.30u Het pontje is aangemeerd, maar er moet nu eerst worden geluncht. Dus wij wachten nog wel even.
  14.30u Het beloofde kwartiertje is een uur geworden. Maar dit is Afrika...als we vandaag de Niger oversteken zijn wij blij.
  18.15u Aankomst Douentza, kampement Chez Jerome. Een vriendje van Mac en hier kunnen we de gids regelen voor Dogon Country. We slapen met z'n drieën in een grote nomadentent. Aparte matrasjes, dat is wennen...
   
 

Dag 106, Dinsdag 13 december Route Douentza – Fombori – Bamba D'gueri – Damassongo Dogon Country

   
 

Kilometerstand begin 28.049

  Kilometerstand eind 28.119
  Km vandaag 70
  Km totaal 13.704
   
  Vertrektijd 09.30 uur
  Aankomsttijd 18.00
  Aantal uren onderweg 8 ½
   
  07.00u Opstaan, ontbijten en alles klaar maken voor vertrek. Met vier man in de auto. Beetje duwen, proppen en schuiven. Maar het lukt. Bezoekje aan de markt van Douentza, de gebruikelijke cadeaus kopen om uit te delen. En dan is het zover. Op weg naar Dogon Country. Ontzettend spannend. Hoe zal het zijn?!? Lees het reisverhaal: Dogon Country.
   
  Dag 107, Woensdag 14 december Route Damassongo – Yanda-Ogo - Yendouma
   
 

Kilometerstand begin 28.119

  Kilometerstand eind 28.137
  Km vandaag 18
  Km totaal 13.722
   
  Dag 108, Donderdag 15 december Route Yendouma - Ato – Ibi -Banani
   
 

Kilometerstand begin 28.137

  Kilometerstand eind 28.155
  Km vandaag 18
  Km totaal 13.740
   
 

Dag 109, Vrijdag 16december Route Banani – Sanga - Sévaré

   
 

Kilometerstand begin 27.838

  Kilometerstand eind 28.049
  Km vandaag 211
  Km totaal 13.634
   
  Vertrektijd 12.30 uur
  Aankomsttijd 18.15
  Aantal uren onderweg bijna 6
   
 

Dag 110, Zaterdag 17 december Sévaré

   
  Dag 111, Zondag 18 december
   
 

Een paar dagen bij Mac's Refuge. Even bijkomen, opladen en Genieten van het heerlijke eten. Heb ik al verteld dat ze hier heerlijk ontbijt maken?!?! Zelfgemaakte yoghurt, de lekkerste pannenkoeken en overheerlijk vers fruit...

  Tijdens het reizen voelt het soms fijn ergens terug te komen. Het is bekend en vertrouwd. En dat is een leuke afwisseling met steeds het onbekende en het niet weten wat te verwachten. Er breekt weer een nieuwe fase van de reis aan...een nieuw land; Niger.
 

Een korte tussenstop in Ougadougou, Burkina Faso. Maar Niger is hopelijk het land waar we Kerst en Oud en Nieuw gaan doorbrengen. Ik zeg, hopelijk, we hebben geen visum. Dat moeten we aan de grens “regelen”. Altijd weer spannend een grensovergang...Maar dit is pas over een paar dagen. Voorlopig nog even genieten van Mac's Refuge....het ontbijt en natuurlijk Beer!!!

   
   
Mali
Zandvoort 30-08-'05
België 31-08-05
Frankrijk 31-08 - 11-09-'05
Spanje 11 - 23-09-'05
Marokko 23-09 - 10-10 / 08-03 - 08-06
West-Sahara  
Mauritanië 14 - 17-10-'05
Senegal 18-10 - 25-11-'05
Gambia 04-11 -10-11
Mali 26-11 - 18-12
Burkina Faso 19-12 -
Niger 25/26 - 31-12, 16-01 '06 - 18-02-'06 /
Benin 18-02 - 08-03-'06
Niger 10-06 - 26-06-'06
Tsjaad 06-06 - 30-06-'06
Kameroen 30-06 - 21-07-'06
Gabon 03-07 - 09-08-'06
Congo 23-07 - 09-08'06
DRC  
Angola 09-08 -
Namibië 09 -
Zambia  
Botswana  
Namibië 09 -
Zuid Afrika 02-11-'06 -13-04-'07
Mozambique 13-04 - 28-04-'07
Malawi 28-04-'07 -
Tanzania  
Kenya  
Ethiopië  
Djibouti  
Soedan  
Egypte  
Libië  
Tunesië