Swakopmund, dinsdag 10 oktober 2006

Schandalig, zo'n lange tijd niet meer voor de site geschreven…Zelfs nu lukt het niet erg. Weinig tot geen zin. Sinds ons vertrek uit Gabon merk ik een soort ‘schrijversvermoeidheid'. Absoluut geen zin om achter het scherm te zitten en te schrijven over wat we meemaken. Ik verdenk mezelf ervan een soort angst te ervaren. Een besef dat het niet mogelijk is om de ‘schoonheid' van het reizen steeds goed onder woorden te kunnen brengen.

Maar dat is het niet alleen. Het is ook luiheid.

Dus in plaats van uren gefrustreerd achter een leeg scherm te zitten had ik besloten een periode vrij te nemen. De zin om te schrijven zou dan vanzelf terug komen. Dat duurt iets langer dan verwacht…. En zo lopen we dus (weer) enorm achter.

Voor nu even een hele korte update (binnenkort een uitgebreider verslag):

In de afgelopen twee maanden zijn we vanuit Gabon via Kongo, DRC en Angola doorgestoken naar Namibië. Dit waren de landen waar we eerlijk gezegd toch een beetje tegenop zagen. Niet voor niets hadden we eerst gekozen om de auto op de boot te zetten in Ghana om naar Kaapstad te verschepen en zo Centraal Afrika over te slaan.

Gelukkig dat we dat niet hebben gedaan! Dan hadden we namelijk heel veel mooie ervaringen gemist: De schoonheid van deze landen. De warmte van de mensen. En het extra avontuurlijke gevoel van rondrijden in absolute verlatenheid.

In Gabon hadden we nog een kleine tegenvaller…mijn schuld. Mijn nonchalant rijden op een gravelweg werd afgestraft met een heftige slippartij die via de berm weer op het midden van de weg eindigde. Lichte schade aan de auto en dus moesten we twee extra dagen doorbrengen in het kleine dorpje Ndendé, net voor de grens met Kongo. Fantastische dagen! Kennisgemaakt met twee Franse grottenspecialisten die ons uitnodigden mee te komen om een diepe duistere grot te verkennen. Wauw, erg gaaf. Wel grote opluchting als je later weer de blauwe lucht ziet. Verder hebben we ons kwartiertje Gabonese roem meegemaakt. Of beter gezegd Peter. Hij werd voor de camera geïnterviewd door een sportjournalist (in het frans) en ik zat er netjes glimlachend naast. En zo ontstonden door het ongeluk nog leuke andere herinneringen aan Gabon.

De reis door Kongo en DRC is heel voorspoedig gegaan. Nergens problemen of moeilijkheden meegemaakt. Hetzelfde geldt voor Angola. Een land waar we snel doorheen wilden reizen, maar wat we uiteindelijk jammer vonden om het te verlaten. We hebben een heel leuke dag en avond doorgebracht met andere Overlanders. Ruud en Yvonne uit Den Haag met hun 27-jaar oude Landrover 109 Ambulance. Toeval wilde dat Peter jarig was en we hebben het uitgebreid kunnen vieren. Angola heeft een hele bijzondere indruk achtergelaten, vooral de absolute eenzaamheid in het zuiden. Peter en ik hebben een aantal dagen gereden zonder een andere auto tegen te komen…en dan 's avonds je tentje opslaan in een droge rivierbedding en genieten van de verlatenheid en de zelfgekookte maaltijd. Over deze landen zal ik een uitgebreider verslag schrijven. Dit is niet samen te vatten in een aantal zinnen.

Nu zijn we al een tijdje in Namibië. Terug in de beschaving. Want zo voelt het.

We zijn langer in Namibië dan verwacht en toch hebben we minder gezien dan gepland…Maar met een heel bijzondere reden: Wij hebben een puppy!

Ruim een maand geleden hebben we hem gekocht, maar moesten toen nog 3 weken wachten voordat hij zou komen. Aldus besloten we een rondje Namibië, Zambia voor de Victoria Falls en Botswana (enorm veel olifanten!) te doen. Om daarna terug te keren naar Windhoek en de pup op te halen. Tijdens deze drie weken hebben we opnieuw Overlanders ontmoet -en we kwamen niet meer van ze af-. Nee het was echt supergezellig. Claire (Australische) en Marnix (Nederlander), in januari dit jaar getrouwd en nu al negen maanden op pad.

( www.claireandmarnix.com )

Het klikte enorm en het ging als vanzelf dat we samen reisden. Na Botswana zouden onze wegen scheiden, maar allebei hebben we de plannen omgegooid. En daar hebben we geen spijt van! Wij hebben superdagen doorgebracht in de Namib Nauklunft; een woestijn met de hoogste duinen ter wereld (zeggen ze). En mijn hemel, wat waren sommige hoog. Echt fantastisch. Af en toe klopte mijn hartje iets sneller…vooral wanneer we een duin niet haalden en we weer achterwaarts naar beneden moesten. Zolang je recht naar achteren rijdt is er niets aan de hand. Maar het is een paar keer voorgekomen dat de kont ging schuiven en de kans op kantelen aanwezig was…Mmm, dan zit je niet erg ontspannen. Maar alles is goed gegaan en het is waanzinnig leuk om te doen. Kortom, deze dagen waren avontuurlijk en supergezellig (lekker Nederlands). Binnenkort veel foto's en iets uitgebreider verslag.

Maar dan terug naar Windhoek en de pup!

Donderdag 5 oktober is de kleine ingevlogen vanuit Durban Zuid-Afrika. Het is een witte Zwitserse herdershond. Bijna niet voor te stellen, maar voortaan zijn we met z'n drieën.

En ik weet dat iedereen het zegt over zijn eigen hond, maar bij ons is het echt waar:

Durban (zo hebben we hem genoemd) is de mooiste pup van de hele wereld!

Wij zijn nu nog een kleine week in Namibië en dan gaan we door naar Zuid-Afrika. Het plan is enkele maanden in Kaapstad te verblijven. Peter en ik zijn een beetje reismoe en vinden het een fijn idee om een tijdje een vaste plaats te hebben. Dan is er alle tijd om uitgebreider over de laatste maanden te schrijven en foto's op de site te plaatsen.

Voorlopig hebben we alleen tijd en aandacht voor onze kleine superpup.

Namibië
Zandvoort 30-08-'05
België 31-08-05
Frankrijk 31-08 - 11-09-'05
Spanje 11 - 23-09-'05
Marokko 23-09 - 10-10 / 08-03 - 08-06
West-Sahara  
Mauritanië 14 - 17-10-'05
Senegal 18-10 - 25-11-'05
Gambia 04-11 -10-11
Mali 26-11 - 18-12
Burkina Faso 19-12 -
Niger 25/26 - 31-12, 16-01 '06 - 18-02-'06 /
Benin 18-02 - 08-03-'06
Niger 10-06 - 26-06-'06
Tsjaad 06-06 - 30-06-'06
Kameroen 30-06 - 21-07-'06
Gabon 03-07 - 09-08-'06
Congo 23-07 - 09-08'06
DRC  
Angola 09-08 -
Namibië 09 -
Zambia  
Botswana  
Namibië 09 -
Zuid Afrika 02-11 - 13-4-'07
Mozambique 13-04 - 28-4-'07
Malawi 28-4-'07 - 16-05-'07
Tanzania 16-05 - 14-06-'07
Kenya 14-06 - 03-07-'07
Ethiopië 03-07 - 18-07-'07
Djibouti  
Soedan 18-07-'07 -
Egypte  
Libië  
Tunesië